Bedrijfsfitness voor goede gezondheid op het werk

Bedrijfsfitness voor goede gezondheid op het werk

Voor werkgevers is het natuurlijk belangrijk dat hun werknemers zowel geestelijk als fysiek goed in hun vel zitten. Fitte werknemers maken namelijk het verschil tussen een positief en actief werkklimaat of een werkvloer waarop mensen sloom, ziekelijk en gedemotiveerd zijn. Een goede manier om je personeel scherp en fit te houden, is door een fitnessruimte bij je kantoor in te richten, waar elk personeelslid fysiek en geestelijk tot zijn of haar recht komt. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een fitnessruimte inrichten bij je kantoor? Wat levert een goede fitnessruimte jou als werkgever en jouw personeel voor voordelen op? Je leest het in dit artikel!

Minder ziekmeldingen door bedrijfsfitness

Kies je voor het inrichten van een eigen bedrijfsfitness in je bedrijfspand of kantoorruimte, dan zul je al snel merken dat het ziekteverzuim op de werkvloer al snel afneemt. Doordat jouw personeel gestimuleerd wordt om lekker te bewegen – of het nu om bodybuilding, fitnesstraining of cardiotraining gaat – blijven je medewerkers in vorm en houd je ze conditioneel op niveau! Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die regelmatig op hun werk fitnessen, zich gemiddeld zes dagen per jaar minder ziek melden. Het ziekteverzuim kan door een fitnessruimte op het werk in te richten dus flink teruggedrongen worden. Maar niet alleen op korte termijn profiteert de organisatie van minder ziekte, ook op lange termijn biedt bedrijfsfitness interessante voordelen. Zo hebben werknemers die regelmatig sporten minder kans op obesitas, diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten en vaatziekten.

Werknemers die regelmatig fitnessen zijn productiever

Wie op kantoor kiest voor de mogelijkheid om te fitnessen, kan rekenen op personeel dat al snel productiever wordt. Door te sporten neemt namelijk de bloeddoorstroming in het lichaam toe. Er komt meer bloed in de hersenen terecht, waardoor je personeel beter kan nadenken, geconcentreerder kan werken en hierdoor productiever wordt. Aangezien sporten goed is voor het brein, geeft bedrijfsfitness (naast aan de productie) ook een positieve impuls aan de creativiteit van je medewerkers. Voor werkgevers is dit interessant, maar natuurlijk ook voor het personeel zelf. Wie productiever en creatiever wordt, heeft natuurlijk meer kans op promotie.

Goed voor het mentale welzijn

Werkgevers die hun personeel in de gelegenheid stellen om op kantoor te kunnen fitnessen, stimuleren het mentale welzijn op de werkvloer positief. Sporten op kantoor, voor of na werktijd of tijdens pauzes, vermindert de kans op angsten en depressies. Fitnessen helpt om de dagelijkste beslommeringen te vergeten en vermindert daardoor stress. Dus niet alleen fysiek hebben werknemers én werkgevers baat bij kantoorfitness, maar ook in mentaal en geestelijk opzicht.

Fitness op kantoor versterkt de saamhorigheid

Veel werkgevers realiseren zich niet hoe belangrijk saamhorigheid en teamwork op de werkvloer is. Goed onderling contact leidt tot betere samenwerking, werknemers die met plezier naar hun werk gaan en daardoor minder ziekteverzuim en een hogere productie. Natuurlijk kun je de onderlinge verbondenheid op het werk een injectie geven tijdens de wekelijks vrijdagmiddagborrel. Blijf dat vooral doen. Maar het is verstandig om daarnaast ook een gezond alternatief te hebben die je personeel bij elkaar brengt: een ruimte voor bedrijfsfitness. Voor of na het werk komen collega’s elkaar hier tegen, kunnen ze even lekker hun hoofd leegmaken en lekker trainen. Ondertussen is er tijd om gezellig te kletsen, al dan niet over het werk of over privézaken. Een tip voor werkgevers: zorg dat er in de fitnessruimte relaxte muziek gedraaid kan worden. Dat maakt de sfeer nog relaxter!

Grote keuze aan fitnessapparatuur

Ten slotte is een voordeel van fitness op kantoor de grote keuze aan fitnessapparaten. Als werkgever bepaal je helemaal zelf hoe je de fitnessplek inricht en welke apparatuur je in de fitnessruimte neerzet. Zorg in elk geval voor voldoende variatie. Naast gewichten, halters en apparaten om de spieren mee te trainen, is het slim om ook te zorgen voor voldoende cardio-apparatuur. Denk hierbij aan enkele loopbanden en een roeiapparaat. Het is verstandig om van tevoren goed te inventariseren, middels en enquête, welk deel van het personeel daadwerkelijk van plan is om te gaan sporten, hoe vaak en wanneer. Zo kun je een goede inschatting maken hoeveel apparaten, gewichten en dergelijke benodigd zijn. Ten slotte mag natuurlijk een gezellig barretje met gezonde drankjes en shakes niet ontbreken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.