Nespresso ontkalken, hoe doe je dat?

Nespresso ontkalken, hoe doe je dat?

Nespresso ontkalken

Als jij de trotse eigenaar bent van een Nespresso koffiezetapparaat, wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Zo kun je het langst blijven genieten van de heerlijkste koffie. Bij onderhoud van je koffiezetapparaat hoort ook ontkalking. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om je Nespresso te gaan ontkalken. Wanneer er te veel kalk in het apparaat is, merk je dit doordat de kwaliteit van de koffie minder wordt. Daarnaast zal je Nespresso minder koffie produceren en zal ook de temperatuur van de koffie niet meer zijn zoals deze hoort te zijn. Dit zijn allemaal signalen dat het de hoogste tijd is voor een grondige ontkalkingsbeurt.

Waar helpt ontkalken tegen?

Kalk zit van nature in het leidingwater. Het is een mengsel van magnesiumzouten en calciumcarbonaat. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water is. De kans is dan ook groter dat er kalkaanslag ontstaat op bijvoorbeeld je kranen, maar ook op waterkokers en koffiezetapparaten zoals je Nespresso. Kalk is in principe niet ongezond, maar het kan wel schade aan je apparaat brengen. Uiteindelijk kan het, zoals eerder aangegeven, de kwaliteit, smaak en temperatuur van je koffie negatief beïnvloeden. Daarom is regelmatig ontkalken zo belangrijk. Het is aan te raden dit minstens eenmaal in de 6 maanden te doen. Zo verleng je de levensduur van je Nespresso en houd je je koffie lekker.

Voorbereiding voor de ontkalking

Je Nespresso ontkalken is helemaal niet lastig en kan je eenvoudig doen. Eerst verwijder je eventueel aanwezige oude capsules uit het apparaat. Zorg dat deze helemaal leeg is. Daarna leeg je ook nog de lekbak. Je kunt nu een beker (waar ongeveer een liter in kan) onder de koffie-uitloop plaatsen. Vervolgens vul je het waterreservoir met een halve liter water en daar voeg je ontkalker aan toe. Dit is een vloeibare stof die de kalk helpt los te weken. Voor Nespresso-apparaten bestaat speciale ontkalker.

Het daadwerkelijke ontkalken

Nu ben je helemaal klaar om te beginnen. Je kunt je Nespresso nu in de stand zetten om te ontkalken. Voor ongeveer 4 seconden lang druk je de 2 knoppen aan de voorzijde van het apparaat in, tot ze beiden gaan flikkeren. Het ontkalken kan dan beginnen. Wanneer je de Lungo knop indrukt, start het proces. Je wacht dan tot het reservoir van je Nespresso helemaal leeg is. Als het bakje waar je alles in opvangt vol is, leeg je deze en plaats je hem opnieuw. Je herhaalt het proces dan nogmaals met een nieuw gevuld reservoir.

Een grondige reiniging

Let op, je bent nu nog niet klaar. Je wilt natuurlijk niet dat er ontkalkingsmiddel in je apparaat achterblijft. Dat bederft de smaak van je koffie en is in grotere hoeveelheid zelfs gevaarlijk voor je gezondheid. Het is dan ook belangrijk om zowel het reservoir als de machine zelf grondig te reinigen. Dat doe je met kraanwater. Je kunt hiervoor opnieuw je reservoir vullen, maar ditmaal alleen met kraanwater. Druk weer op de Lungo knop en dan wordt je gehele Nespresso vanbinnen doorgespoeld. Vergeet ook niet het ontkalkingsproces weer af te sluiten via het menu. Dat doe je door opnieuw 4 seconden op de 2 knoppen op de voorkant van je Nespresso te drukken. Het beste laat je nu je apparaat nog een paar keer doorlopen met schoon kraanwater, door kopjes Lungo te zetten zonder cups te plaatsen.

Goed onderhoud zodat je langer van je Nespresso geniet

In principe is de Nespresso zo ontworpen dat het je weinig kost aan onderhoud. Dat houd je het beste zo door het onderhoud dat nodig is, zoals regelmatige ontkalking, niet uit te stellen. Daarnaast kun je ook tussentijds er al voor zorgen dat er niet te veel kalk ontstaat. Zo zou je in principe elke ochtend als je je Nespresso aanzet eerst even moeten doorspoelen. Zo blijft de machine schoon. Daarnaast is het ook aan te raden het water in het reservoir elke dag te verversen. Als je daarnaast een melkopschuimer hebt, is het belangrijk deze ook na elk gebruik grondig schoon te maken, omdat achtergebleven melk ervoor zorgt dat het een broedplek voor bacteriën kan worden. Met deze tips geniet jij het langst van de lekkere koffies van Nespresso.