Waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen

Waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen

zonnepanelen

De energieprijzen stijgen en de verwachting is dat deze stijging in de komende jaren niet zal afnemen. Gas en stroom worden duurder. Dit heeft met name te maken met het klimaatbeleid. De overheid voert actief beleid om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Belangrijkste wapen van de overheid is het heffen van belastingen en accijnzen op het gebruik van fossiele brandstoffen. Om de klimaatdoelen te halen, zullen we ons gasverbruik naar nul moeten brengen en volledig over moeten stappen op groene stroom om in onze energiebehoefte te voorzien. Ook het snel afbouwen van de gasproductie in Groningen draagt bij aan de snel oplopende prijzen. We moeten gas importeren uit het buitenland en dit zie je terug op je energierekening.

Zelf energie opwekken

De meest praktische manier voor huishoudens om groene stroom op te wekken, is [timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/” days=”23″ keyword=”de aanschaf van zonnepanelen”]. Met zonnepanelen produceer je zelf stroom en die stroom kun je gebruiken om je huis te verwarmen, je elektrische auto op te laden en natuurlijk om al je elektrische apparaten in huis te laten werken. Waar moet je zoal aan denken als je zonnepanelen aan wilt schaffen?

Is je dak wel geschikt?

Dit is de eerste vraag die je moet zien te beantwoorden. Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Het kan zijn dat het praktisch niet mogelijk is om de zonnepanelen te monteren. Zonnepanelen zijn vrij groot. Je hebt ongeveer 100 bij 180 cm ruimte nodig om er eentje te plaatsen. Een ander belangrijk aspect is de hoeveelheid zon die op je dak valt. Vanzelfsprekend heeft het geen zin om zonnepanelen te plaatsen wanneer je dak op het noorden ligt. Meest ideale is een plat dak zonder schaduw. Goede tweede is een puntdak met een schuine kant op het zuiden. Je kunt online uitvinden of je dak geschikt is, bijvoorbeeld via de site [timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/” days=”23″ keyword=”zonduurzaam.nl”].

Offertes bij meerdere leveranciers

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je niet over een nacht ijs gaan. Het is verstandig om bij meerdere leveranciers een offerte op maat op te vragen. Offertes waar geen persoonlijk gesprek aan de orde is, zijn meestal niet al te betrouwbaar. In een persoonlijk gesprek kun je wensen, eisen en no-go’s bespreken. Het allerbeste is een huisbezoek. Dan kan een potentiĆ«le leverancier direct de situatie beoordelen en een correcte offerte opstellen. Let er in de offertes ook op wat er allemaal wel en niet bij de prijs inbegrepen zit. Stel bijvoorbeeld de vraag hoe de omvormer op de netspanning in je huis aangesloten wordt. Moet er een nieuwe kabel naar de meterkast getrokken worden? Zo ja, zit dat bij de prijs inbegrepen en hoe wordt deze kabel dan aangelegd? Hetzelfde geldt voor de kabeldoorvoer van de zonnepanelen naar de omvormer. Deze kabel moet natuurlijk wel zodanig doorgevoerd worden dat je geen risico op lekkage hebt. Met name bij een plat dak moet je hier goed naar doorvragen bij de leveranciers.

Het oog wil ook wat

Naast het functionele aspect van zonnepanelen, is er ook ook belangrijk of de zonnepanelen goed bij je huis passen. De meeste zonnepanelen zijn tegenwoordig zwart. Bij een schuin dak kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen op de dakpannen te monteren. Voordeel hiervan is dat er ruimte tussen de panelen en de dakpannen zit. Hierdoor kunnen de zonnepanelen goed gekoeld worden. Optisch vind je het wellicht minder mooi. Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen in het dak te integreren. Dit is nog een redelijk nieuwe techniek. Het is aan te raden om je hier goed over voor te laten lichten. Als zonnepanelen warm worden, neemt de opbrengst namelijk af en dat kan ervoor zorgen dat je de verwachte opbrengst niet haalt.

BTW terug vragen

Dan is er nog de mogelijkheid om de BTW terug te vragen. Veel leveranciers bieden dit als een service aan. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Het is echter niet zo dat het op dezelfde manier gaat als bijvoorbeeld een voorlopige teruggave of de aanvraag van een subsidie. Je moet jezelf als ondernemer laten registreren om de BTW terug te krijgen. Met zonepanelen lever je in principe energie aan je energieleverancier. Dit is een vrij uitgebreid administratief verhaal. Als deze service in je offerte is meegenomen, dan is het aan te raden om de BTW teruggave door je leverancier te laten regelen.