Hanglamp ophangen, hoe doe je dat?nHanglamp ophangen? Simpel klusje!

Hanglamp ophangen, hoe doe je dat?nHanglamp ophangen? Simpel klusje!

Hanglamp ophangen

Het ophangen van een lamp is echt geen hogere wiskunde en eigenlijk een fluitje van een cent. Maar als je het nog nooit gedaan hebt, dan kan het best nog een dingetje zijn. Hieronder wordt je stap voor stap uitgelegd hoe jouw lamp in no time hangt.

Zet eerst de stroom uit.

Het allerbelangrijkste voordat je gaat beginnen is om de stroom uit te zetten. Weet je niet op welke groep de elektriciteit zit die je moet uitschakelen? Zet dan gewoon de hoofdschakelaar even uit, dan weet je zeker dat je goed zit

Behalve als je net verhuist bent, zal er waarschijnlijk al een lamp of op z’n minst een peertje aan het plafond hangen waar je nieuwe lamp moet komen. Die moet er dus als eerste af. Pak je huishoudtrapje en ga goed onder de lamp staan. Nu kun je zonder halsbrekende toeren de draden van de lamp die er hangt uit het kroonsteentje halen. Gebruik hiervoor een klein elektriciteit schroevendraaiertje.

Tijd voor de nieuwe lamp.

Nu kun je je nieuwe aanwinst uit de doos halen en alle onderdelen die er eventueel bij zitten op tafel leggen. Haal ook de gebruiksaanwijzing uit de doos en lees die even goed door. Ook al is het een klusje van niks, de gebruiksaanwijzing zit er niet voor niets bij!

Misschien moet het snoer korter?

Om te bepalen wat de juiste hoogte is voor de lamp hou je het afdekkapje wat aan het snoer zit tegen het plafond en kun je zien hoe ver de lamp naar beneden hangt. Als dat te laag is, kun je heel makkelijk het snoer inkorten door het op te rollen en in de afdekkap te “verstoppen “ of door er een stukje vanaf te knippen. Je moet dan wel het afgeknipte uiteinde strippen. Dat is het blootleggen van de elektra draden. Daar heb je een draadstriptangetje voor nodig en daarmee verwijder je het laatste stukje van het plastic omhulsel van de elektriciteitsdraadjes.

De plafondbeugel.

Als er al een lamp gehangen heeft, dan kun je misschien die plafondbeugel wel weer gebruiken om je nieuwe lamp aan op te hangen. En anders schroef je de oude beugel eraf en plaats je de nieuwe erop. Je kunt als je mazzel hebt de oude gaatjes gebruiken en anders moet je nieuwe gaatjes boren met een boormachine. Omdat je de stroom eraf hebt gehaald, kun je het beste een accuboormachine gebruiken want dan heb je geen stroom nodig.

Draden vastmaken in het kroonsteentje.

Als je klaar bent met de plafondbeugel, verbind je de draadjes van de lamp door middel van een kroonsteentje met de draden die uit het plafond komen. Kleur bij kleur, dus een blauw draadje uit het plafond stop je aan de andere kant van het kroonsteentje waar het andere blauwe draadje uit je lamp in zit. Draai de draadjes aan in het kroonsteentje met je kleine schroevendraaiertje die je al eerder nodig had.

Lamp ophangen aan de plafondbeugel.

De afdekkap van je lamp heeft een haakje die je aan de plafondbeugel bevestigd, of er zitten kleine schroefjes bij waarmee je de kap vastschroeft aan de beugel. En tada… de lamp hangt. Nu alleen nog de lichtbol in de fitting van je lamp draaien, de
(hoofd)schakelaar weer omzetten en toen… was er licht!

Leave a Reply

Your email address will not be published.