Zonnepaneeleigenaren halen sterk voordeel uit salderingsregeling en miljoenennota

Zonnepaneeleigenaren halen sterk voordeel uit salderingsregeling en miljoenennota

Salderen en zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 stijgt de belasting op elektriciteit weer. Zonnepaneeleigenaren mogen om deze reden aankomend jaar extra financieren. ‘Consumenten met zonnepanelen zijn spekkoper’, volgens Jan Willem Zwang van Stratergy.

De energiebelasting op stroom wordt al sinds het Klimaatakkoord, dat dateert van 2019, gereduceerd door het Nederlandse kabinet. Hiertegenover staat dat aardgas juist extra belast wordt. Zo wil de regering mensen aansporen om aardgas achter zich te laten en voor ofwel elektriciteit ofwel andere duurzame alternatieven te kiezen.

Het kabinet Rutte IV maakte in het regeerakkoord in december 2021 al bekend dat de energiebelasting tot en met 10 000 kilowattuur in de eerste schijf zou verminderd worden met 5,23 eurocent per kWh. Dit geldt voor de periode van 2023 tot 2030. Ter compensatie wordt hetzelfde percentage dan weer bijgeteld bij de energiebelasting van aardgas. Zo zal je per kubieke meter 5.23 eurocent meer betalen.

Evolutie van de energiebelasting

De energiebelasting overbrengen van stroom naar gas is een idee dat in 2016 voor het eerst is ingetreden. In dat jaar nam in de eerste schijf tot 10 000 kWh de energiebelasting op elektriciteit met 16 procent af. In het overzicht hieronder staat de evolutie van de energiebelasting op elektriciteit voor kleinverbruikers. In 2022 zou de energiebelasting in de eerste schijf aanvankelijk uitkomen op een bedrag van 9.068 eurocent per kWh. Vanwege de forse stijging in de energieprijzen is deze door het kabinet gereduceerd tot 3.679 eurocent per kWh. Dit wordt geïllustreerd in de tabel hieronder.

In het onderstaande overzicht wordt de energiebelasting weergegeven die het kabinet Rutte IV in de termijn van 2023 tot 2030 wil opstellen. Hierbij komt een tijdelijke reductie van de energiebelasting van 5.094 eurocent per kWh in het jaar 2023.

Wellicht wordt financiering nog voordeliger

Indien op Prinsjesdag het bekendgemaakte prijsplafond voor gas en elektriciteit effectief ingaat, kan de geopperde reductie aankomend jaar niet doorgaan. Het is immers zo dat het kabinet in de miljoenennota 5.422 miljoen euro apart heeft gehouden om de kosten van het prijsplafond te compenseren.

Indien de verlaging inderdaad teruggedraaid wordt, zal het voor eigenaren van zonnepanelen nog voordeliger zijn om te financieren. Volgens Zwang zullen 2023 en vooral 2024 de verlaging van de energiebelasting op stroom van de laatste jaren goedmaken. Zo zal de belastingscomponent verhogen en in 2024 ten aanzien van 2023 zelfs vertweevoudigen. Met de huidige vooruitzichten wordt het verlies hiermee hersteld. De toekomstige prijs van stroom in 2024 bedraagt ongeveer 17 eurocent per kWh minder dan in 2023. Al bij al blijft de terugverdientijd voor zonnepaneeleigenaren beperkt en zeker omdat ze in 2023-2024 nog volledig mogen financieren.

De afbouw van financiering zal echter naar 1 januari 2025 verplaatst worden. Dat besliste minister Jetten voor Klimaat en Energie eerder dit jaar. Ondanks het feit dat zonnepaneeleigenaren hierdoor hun profijt met versnelling zien terugdringen, blijft de terugverdientijd volgens de onderzoeksinstelling TNO lager dan 7 jaar.

Invloed van het prijsplafond

Volgens Zwang worden zonnepaneeleigenaren begunstigd door het aankomende prijsplafond. De stroom die zij namelijk extra verbruiken bovenop de opgewekte stroom, zullen zij hierdoor aan een lager tarief betalen. De stroom die verbruikers normaal gezien aan een hoger tarief zouden afnemen, worden dan door de zonnepanelen opgewekt. “Zonnepaneeleigenaren zijn dus echt spekkoper van Prinsjesdag”, aldus Zwang.

Al stelt hij ook dat de consumenten die deels of volledig overgestapt zijn van gas en dus meer elektriciteit verbruiken, hiermee gestraft worden. Zij zien geen tegemoetkoming, waar niet verduurzamende consumenten dat wel krijgen. Volgens Zwang dien je gasverbruik meer te belasten indien je hier als overheid volledig van af wil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *